Contact
Ambassadeur programma
Acties
Direct uw winst berekenen

'Zonnepanelen leveren zeven tot tien keer zoveel op dan nodig is voor de productie ervan'.

24 January 2017

'Zonnepanelen leveren zeven tot tien keer zoveel op dan nodig is voor de productie ervan'.

Einde discussie over opbrengst zonnepanelen.

Een Zwitsers rapport leidde in het najaar van 2016 tot de nodige discussie over de netto energie die zonnepanelen opleveren. Vorige week verscheen een nieuw wetenschappelijk artikel dat een eind aan deze discussie maakte. 'Zonnepanelen leveren zeven tot tien keer zoveel op dan nodig is voor de productie ervan.'

Ferruccio Ferroni en Robert J. Hopkirk stelden vorig jaar zomer in hun artikel dat als je de productie van een zonnepaneel afzet tegen wat die moet opbrengen aan energie er weinig overblijft aan opbrengst. Hun conclusie: zonnepanelen leveren niets op en kosten de samenleving alleen maar energie. Experts van over de hele wereld reageerden geschokt op deze bizarre conclusie en onderbouwden waarom dit volstrekt onwaar is.

Onzekerheid uit de markt weg genomen
Het artikel van Ferroni en Hopkirk werd breed opgepikt door de media en leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. Het NRC rectificeerde al snel haar eerdere berichtgeving en Wim Sinke van ECN en de UvA reageerde snel met 22 andere auteurs op het artikel en deelde het concept hiervan met het ministerie EZ. Deze reactie is vorige week officieel verschenen, in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Energy Policy waarin de 23 wetenschappers concluderen dat zonnepanelen juist zeven tot tien maal meer energie opleveren dan nodig is voor de productie van de panelen.

Sinke en zijn collega's wijzen op grove fouten en inconsistenties in het artikel van Ferroni en Hopkirk. In hun artikel vergelijken Ferroni en Hopkirk zonnepanelen vooral in negatieve zin met de opbrengst die kerncentrales leveren. De vraag is of ze daarmee ook kernenergie wilden promoten.

Sinke en de andere auteurs eindigen hun stuk met een waarschuwing tegen het gebruik van slechte wetenschap in beleid en het openbare debat. "Het idee dat een zonnepaneel zich niet terug zou verdienen is nu hoop ik nu wel de wereld uit", zegt Sinke in een respons aan Energeia.

16 januari 2017

Bron: Topsector Energie