Thuisbatterijen: de logische volgende stap in de energietransitie?
De energietransitie is in volle gang. Veel huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen op hun dak en profiteren van zelf opgewekte zonnestroom. Bij PureSolar geloven we dat onafhankelijkheid van energieleveranciers en overheid steeds belangrijker wordt. Daarom helpen we onze klanten niet alleen bij het opwekken van zonne-energie, maar ook bij het optimaal benutten ervan.
Waarom is een thuisbatterij een goede investering?
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan ben je al goed op weg naar een duurzamere én goedkopere energierekening. Standaard wordt uitgegaan van een direct verbruik van zo’n 30 tot 35% van je zelf opgewekte stroom. Maar dit is een gemiddelde en zal voor elke woning behoorlijk kunnen verschillen.
We raden eenieder aan om naar de werkelijkheid te kijken en dit niet zomaar aan te nemen. Immers, niet alle panelen liggen op zuid, niet iedereen heeft paneelvermogen liggen wat de totale jaar stroombehoefte afdekt, niet iedereen heeft eenzelfde verbruikssituatie en al deze factoren bepalen mede het directe verbruik.
De rest lever je terug aan het net.
Slim omgaan met je stroom
Met de aanstaande afschaffing van de salderingsregeling en toenemende druk op het energienet, is het tijd voor een volgende stap: Sturing op direct verbruik.
Als volgende stap in de energietransitie, het directe verbruik verhogen, worden thuisbatterijen vaak genoemd. Maar is dat de enige manier?
Batterijen kunnen dus helpen, maar is niet de enige oplossing.
Oplossingen zijn:
- Aanpassen van verbruik (gedrag) naar tijdstippen van goedkope (zonne-)stroom
- Indien nog mogelijk, oriëntatie van Zonne-Energie goed kiezen of aanpassen
- Keuze van grootte van Zonne-energie systeem in relatie tot het totale verbruik
- Investeringen in producten die Direct verbruik vergroten of sturen op goedkope stroom
Wat doet een thuisbatterij precies?
Een thuisbatterij slaat de stroom op die je overdag opwekt maar niet meteen verbruikt. In plaats van die energie terug te leveren aan het net, gebruik je die later – bijvoorbeeld in de avond of op dagen dat de zon minder schijnt. Dat betekent: minder inkopen, lagere kosten én meer zelfvoorzienend zijn.
Je kunt zelfs nog een stap verder gaan: met een thuis batterij kun je slim stroom inkopen en verkopen op momenten dat de prijs gunstig is. Je kunt met sommige Thuisbatterijen je huisaansluiting langer op een lagere aansluiting houden. En sommige batterijen kunnen zelfs dienen als noodvoorziening bij een stroomstoring.
Welke batterij past bij jou?
Er zijn twee soorten thuisbatterijen: AC-gekoppelde en DC-gekoppelde systemen. Een AC-systeem heeft bijvoorbeeld een aparte omvormer en is flexibel in plaatsing. Een DC-systeem wordt aangesloten op je bestaande omvormer, is efficiënter maar vergt een plek dicht bij de omvormer van je zonnepanelen systeem. Wat voor jou het beste werkt, hangt af van jouw situatie en wensen.
Een goede installateur kijkt met je mee naar:
- De wensen, wat wil je met de thuisbatterij bereiken
- De opslagcapaciteit die past bij jouw stroomverbruik,
- De beschikbare ruimte (bijvoorbeeld in de meterkast of garage),
- De technische geschiktheid van je huidige installatie,
- En of je in aanmerking komt voor btw-teruggave.
Tijd om te besparen op energiekosten
Een thuisbatterij biedt controle, onafhankelijkheid en besparing. En met de juiste keuzes in installatie en energiebeheer ben je klaar voor de toekomst. PureSolar helpt je daar graag bij – met betrouwbare merken, deskundig advies én ondersteuning bij het terugvragen van de btw als je aan de voorwaarden voldoet.
Bij PureSolar helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. We werken met betrouwbare merken zoals Huawei, SolarEdge, E-cactus en Qurmit en zorgen voor een vakkundige installatie. Specifiek in jouw regio op zoek naar een thuisbatterij? Bekijk onze werkzaamheden in Eindhoven en Weert.
Klaar voor de volgende stap in jouw energievoorziening? Neem contact op met ons.
Gerelateerde posts